A finals de desembre els nostres pagesos van acabar de collir les últimes olives de la campanya d’aquest any. La collita ha estat marcada per la sequera i la falta d’aigua.

Aquesta collita es presentava com una de les més escasses en els últims trenta anys i, ara que ja s’ha acabat i n’hem fet una valoració, podem dir que  realment ha estat així. El motiu principal d’aquesta escassetat? Sens dubte, la sequera. Aquest any les precipitacions han estat molt baixes i no ajuda que l’any passat també fos un any sec. A la falta d’aigua de pluja se li ha de sumar la impossibilitat d’utilitzar reg de suport a les oliveres, pel fet que el pantà de Margalef està sec.

En florir les oliveres a la primavera, a causa de la calor i la falta d’aigua, moltes flors mai van arribar a convertir-se en olives. Les poques que sí que ho van aconseguir han acabat resultant en olives molt petites, que per culpa de la calor i la falta d’aigua han madurat molt més ràpid. El resultat final el podeu veure a la fotografia. La sequera ens ha donat olives minúscules que no han fet el procés de creixement i maduració habitual, són pell i os.

Les olives més grans i de color verd provenen de les finques de dos socis de la cooperativa que sí que han pogut regal les seves oliveres. Com podeu veure, la diferència és molt clara: són olives que han pogut fer el seu creixement habitual. Gràcies a les finques d’aquests dos socis hem aconseguit salvar lleugerament la producció d’aquesta collita.

Així doncs, ara que ja hem acabat tota la campanya 2023-2024 veiem que ha estat d’un 30% del total en comparació amb un any de collita normal. Si la sequera continua, arribarem en un punt en què els arbres ja no produiran, doncs hauran patit estrès hídric durant un període massa llarg. Aquesta és una situació molt crítica tenint en compte que la cooperativa està formada per famílies pageses de Cabacés que viuen exclusivament de la terra, així com també dificulta el relleu generacional dels joves i augmenta el despoblament rural.

Ja podeu comprar l’oli de la nova collita a la nostra tenda online!

Si voleu més informació sobre les conseqüències de la sequera podeu trobar-ne als següents enllaços:

Reportatge El Periódico

Notícia Telecinco (min 19:00)

Article TV3

Entrevista Ràdio COPE (min 27:40)