Potser us ha passat alguna vegada que heu comprat una caixa d’oli, l’heu guardat durant un temps en un lloc fresc i en anar a buscar una garrafa o una ampolla uns mesos després, heu vist que a la part de baix del recipient s’hi ha format unes petites bombolles blanques. O potser heu comprat una OOVE a la nostra tenda online i quan us ha arribat a casa heu vist que el contingut de la garrafa està sòlid i pres. La primera pregunta que ens ve al cap és: què ha passat? S’ha fet dolent l’oli? Ha caducat?

L’oli ha començat a congelar-se

Avui us portem la resposta a aquesta situació tan habitual durant aquests mesos més freds. L’oli no ha caducat ni s’ha fet malbé, simplement com que l’hem exposat a temperatures baixes, ha començat a gelar-se i a solidificar. L’oli d’oliva comença a congelar-se al baixar a menys de 10ºC i mostra una textura grumollosa. A mesura que va baixant la temperatura, les bombolles creixen i es dipositen a la part de baix de la garrafa o de l’ampolla. Si la temperatura continua baixant i arriba al 5,5ºC s’ha assolit el punt de congelació i es torna completament sòlid. És per això que algunes vegades quan us enviem l’oli a casa us arriba tot gelat, perquè els camions que transporten el nostre oli pot ser que també portin altres productes alimentaris i que hagin de mantenir les càmeres de fred per sota de 5,5ºC.

Per què no es congela tot de cop?

Aquest procés de congelació és ben curiós, ja que altres líquids es congelen de forma homogènia i tot a la vegada, com l’aigua en arribar a 0ºC. A diferència d’altres líquids, l’oli d’oliva és menys homogeni en el seu contingut, ja que està format de diversos tipus de molècules de triglicèrids i no d’un sol tipus. Aquests triglicèrids contenen diversos àcids grassos i cada un d’aquests àcids té un punt de congelació diferent. És per això que la congelació de l’oli és gradual, a mesura que es van congelant els diversos tipus d’àcids podem veure com van apareixent més bombolles fins a solidificar-se.

Com l’he de descongelar?

I ara, la solució: com fem desaparèixer les bombolles blanques? Doncs és ben fàcil, només cal que deixem l’oli en un lloc on la temperatura ambient estigui entre 20-24ºC (com per exemple la cuina de casa) durant una estona, fins que vegem que recupera el seu aspecte habitual. Si l’oli està sòlid, el procés és el mateix, però ens haurem d’esperar unes hores fins que sigui líquid una altra vegada.

La pregunta clau, afecta en la qualitat d’alguna forma?

No, no l’afecta! L’aparició de bombolles blanques i en definitiva, que l’oli es geli, no afecta de forma negativa a la qualitat del producte, és simplement una qüestió d’aspecte. De fet, és una bon senyal, ja que significa que és un oli d’oliva verge extra natural, amb una bona composició, i que, com tots els altres productes naturals, es pot congelar si s’exposa a temperatures fredes.

Podeu veure un vídeo on s’aprecia millor al nostre Instagram!

Ja podeu comprar l’oli de la nova collita a la nostra tenda online!

Deixa un comentari